Hagyományainkhoz híven az idén is megrendeztük a farsangi mulatságot. Február 7-én délután az iskola minden tanulója és pedagógusa beöltözött. Voltak vicces jelmezek, rémisztő, ijesztő maskarák és aranyos állatok. A hercegnők és a hősök sem maradtak el. Az alsó tagozatosok az ebédlőben gyülekeztek, hogy bemutatkozzanak. Majd minden osztály előadhatta azt a táncos produkciót, amivel készült. Végül közös táncmulatság következett. A farsang fennmaradó idejében mindenki elvonult a saját termébe játszani, táncolni. A délután hamar eltelt, a kicsik nagyon jól érezték magukat.

A felső tagozatosok a művelődési házban farsangoztak. Minden osztály felvonult és megmutatta a jelmezét, amit öttagú zsűri értékelt. A 7. osztály jelmezei voltak a leglátványosabbak. Ők táncos produkciót is adtak elő. Ezt követően játékok következtek: limbó, activity, lufitaposás. A farsang után 17 órakor kezdődött a tinidiszkó.  A gyerekek idén is nagyon jól érezték magukat.

Tankerületi Ki mit tud?

Az idei tanévben a Ceglédi Tankerületi Központ „Ki mit tud?”címmel tehetségkutató versenyt rendezett a fenntartása alá tartozó iskolák között. Több mint 150 fellépő vett részt az elődöntőben, melyre az abonyi művelődési házban került sor 2020. január 29-én. Az előadáson színvonalas produkciókat láttunk jól felkészült gyerekekkel. A tanulók többféle műfajban képviselték iskolájukat. Láthattunk színpadi játékokat, kutyás táncshow-t, népi tánccsoportokat. Hallhattunk könnyűzenei énekes produkciókat, népdalénekeseket, vers- és prózamondókat, különböző hangszeres darabokat. A mi iskolánk öt produkcióval vett részt ezen a versenyen. Alsó tagozatból Müller G. Linda és Viszkok Virág Ramóna, akik mindketten a musical kategóriában indultak rajzfilmzene énekléssel. Linda arany, Virág pedig bronz fokozatot ért el. A felső tagozatból a Csipkebogyók énekegyüttes népdalcsokorral lépett fel, melynek tagjai Nagy Regina, Molnár Dávid Tamás, Murárik Eszter és Lendér Alex. Produkciójukért ezüstfokozatot kaptak. Nagy Regina szóló kategóriában Tápió menti népdalokat adott elő, mellyel ezüst oklevelet szerzett. Májer Bálint 7. osztályos tanuló Romhányi József: Holló és a róka című vers humoros variációival kiemelt arany minősítést nyert. Ezzel az eredménnyel Bálint továbbjutott a február 14-én megrendezett döntőbe, melyet Cegléden a Kossuth Művelődési Központban rendeztek meg. Bálint előadásával hatalmas sikert aratott, nemcsak a zsűri tagjai, de a közönség körében is. A szoros mezőnyben második helyezést ért el. Ezzelnagy dicsőséget szerzett iskolánknak.

Tanulóink nagyon eredményesen szerepeltek, gratulálunk nekik, és sok sikert kívánunk a további versenyekhez!

Murárikné Csonka Judit
alsó tagozatos tanító

Karácsony 

Az Advent időszakában már lelkileg is készültünk az ünnepre. A koszorú gyertyáit sorra meggyújtottuk az iskola aulájában egy-egy vers, ének, karácsonyi történet elmondásával. Az utolsó gyertya meggyújtására december 21-én került sor. Ekkorra az osztályok 1-1 dallal készültek, amit egy közös éneklés zárt. Meghitt hangulatban távozott mindenki a saját osztályába, ahol a gyerekek megajándékozták egymást. A művészeti iskolások színvonalas karácsonyi műsora december 20-án este a Művelődési Házban került megrendezésre. Ekkor a színjátszó kör növendékei, a zeneiskolások és az iskola énekkara lépett fel. A rajz, festészet, mintázás tagozat tanulóinak munkáját Kolek Sarolta mutatta be digitális vetítés formájában. Az este kellemesen telt, a közönség számára diákjaink odavarázsolták az ünnepi hangulatot. 

Petróné Kemenczei Anita 

magyar - történelem szakos tanár 

 

Tavaszi programjaink  

Az idei telet február 22-én búcsúztattuk. farsangot hagyományainkhoz híven az iskolában tartottuk. Az ebédlőben mindenki megmutathatta a különleges, szép vagy ijesztő jelmezét. Majd az osztályok táncos produkciókkal szórakoztatták alsós társaikat. Ezt követően közös tánccal alapoztuk meg a hangulatot. Ezután mindenki a saját osztálytermében folytatta a mulatságot. Közös játékokat, fánkevő versenyt, Just Dance táncversenyt, lufis játékokat találtunk ki a gyerekeknek. Mindenki nagyon jól érezte magát.  

Március 22-én megemlékeztünk a vízfogyasztás fontosságáról és az egészséges életmódról a Víz világnapján. Már a reggelt közös mozgással indítottuk. A tanórákon vízzel kapcsolatos feladatokat oldottak meg a gyerekek csapatverseny formájában. Szünetekben a 4. osztályosok a többieknek vizes palackos játékokat tanítottak, melyet a kisebbek nagyon élveztek. Természetesen ezen a napon az egészséges táplálkozás is kiemelt figyelmet kapott, ezért mézet és gyógyteákat kóstolhattak tanulóink. Gyümölcsöket, zöldségféléket fogyasztottak szünetekben, sőt a tízórait is ennek megfelelően hozták.  

Hagyományainkhoz híven ebben a tanévben is megrendeztük a gyerekek által már nagyon várt Diáknapot. A programra az utolsó tanítási héten, szerdán került sor. A nap nyitásaként a diákönkormányzat megbízott vezetői egy napig jelképesen átvették igazgatónktól, Marika nénitől iskolánk kulcsát. Így kicsit átélhették a felelősségtejes irányítás érzését is. Ezután a felső tagozatos diákok a művelődési házban megtekintették a színjátszós növendékek Tűvétevők című év végi vizsgadarabját, amely nagy sikert aratott. A nap folytatásaként a diákönkormányzat tagjai élmény dús, szórakoztató programokkal lepték meg társaikat: az 5. osztályosok ügyességi versenyt, a hatodikosok műveltségi vetélkedőt, a hetedik osztályosok szabaduló szobát, a nyolcadikosok pedig vödörkosarazást szerveztek. A vetélkedők forgószínpad szerűen zajlottak. Az alsósokkal az ünnepélyes megnyitó után lekvárjátékot játszottunk. Minden tanító néni kapott egy gyümölcsnevet, majd el kellett bújniuk az udvaron. A gyerekek csapatokban vonulva keresték meg a tanító néniket, azaz a gyümölcsöket. Az időjárásra és a támadó szúnyogokra való tekintettel a tantermekben folytattuk a programunkat. Filmvetítéssel és közös játékokkal tettük élvezetessé diákjainknak ezt a délelőttöt. Ez a nap a pihenés és a szórakozás jegyében telt és mindenki jól érezte magát!

Murárikné Csonka Judit
tanító

    

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a pályaorientációs napot iskolánkban. Számunkra is fontos, hogy segítsük tanulóink tájékozódását a szakmák világában. Évről évre próbálunk olyan foglalkozásokat bemutatni, amelyekkel szélesíthetjük látókörüket. Célunk, hogy saját elképzelésüknek megfelelően tudjanak hatékonyan dönteni a pályaválasztáskor.

Alsó tagozat programjai

Reggel 8 órakor minden osztály a saját tantermébe érkezett. Az első, második és harmadik osztályosok tanítójukkal szakmákkal kapcsolatos feladatlapokat oldottak meg, Mekk mester meséit és filmeket néztek a különböző foglalkozásokról. A negyedikes fiúk Vaskó Ferenc szülő előadását hallgatták meg a járműszerkezeti lakatos és járművezető munkájáról. Ez idő alatt a lányokat elvezettem a divatszakmába, ahol megtudták, hogy mi a tervezők és kivitelezők feladata. Tízórai után mind a négy osztály elsősegély bemutatón vett részt. Betekintést nyerhettek az életmentés gyakorlati folyamatába, sőt ki is próbálhatták az újraélesztést. Ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tisztjei keresőkutyákkal szemléltették a munkájukat. A csempészek lefülelését ügyesen végrehajtó kutyák valósággal lenyűgözték a gyerekeket.

A nyáron július végén lezajlott az Erzsébet- program keretén belül megszervezett napközis tábor második hete.

Hétfőtől péntekig minden reggel 8 órakor érkeztek a gyerekek és délután 4-ig maradtak az iskolában. Színes programokkal, kirándulásokkal igyekeztünk változatossá, élménydússá tenni számukra ez a néhány napot. Délelőtt többnyire közös játékokat játszottunk, mint például kvízjátékok, önismereti és kapcsolatteremtő játékok, körjátékok, ügyességi, mozgást fejlesztő és versengő játékok. Ebéd után pihetető tevékenységként kézműveskedtek a gyerekek, ami áltál különböző technikákkal, anyagokkal, eszközökkel ismerkedtek meg. A hét közepén kirándulni mentünk Kecskemétre. Itt megtekintettük a rajzfilmstúdiót, ahol több ismert magyar mese rajzfilmes változatai készültek, mint például a Vízipók csodapók, vagy a Magyar népmesék. Nagyon érdekes volt számunkra az animációs filmkészítés technikája. Megtudtuk, hogy mi a feladata a vágónak és azt, hogy egy-egy filmrészlet elkészítése mennyi munkát, időt és szakembert igényelt. A stúdióban tett látogatásunk után megtekintettük Kecskemét főterét. Délután pedig megnéztük a Leskowsky hangszerkiállítást, ahol különleges hangszereket próbáltak ki a gyerekek. Sajnos nagyon meleg volt, ez nehezítette a szabadban való tartózkodást.

Iskolánkban alsó tagozaton már több éves hagyomány, hogy az elsősöket tanév elején felavatjuk. Az idén erre szeptember 26-án csütörtökön délben került sor. A rövid megnyitó után a kiscsibék esküt tettek, hogy szófogadó, aktív, szorgalmas diákjaink lesznek. Az eskü megszentesítésére egy kiscsibés nyakláncot kaptak ajándékba a negyedik osztályosoktól. Ezen a napon megemlékeztünk az 1848. szeptember 29-én lezajlott győztes Pákozdi csatára is, ezért az avatás után akadályversennyel készültünk a gyerekek. Négy helyszínen különböző csapatépítő, ügyességi feladatokkal vártuk az osztályokat, ahol forgószínpad szerűen mentek egyik állomásról a másikra. A menetlevél készítése, hordozása, a csatakiáltások és az egy célért való küzdelem igazi közösséget teremtett az osztályokon belül. Csákóhajtogatás, célbadobás, rejtvényfejtés, puzzle kirakás, közös éneklés tette emlékezetessé számukra ezt a napot. Különösen az elsősöknek, hiszen most ők voltak az esemény ünnepeltjei.

Murárikné Csonka Judit
tanító