Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a pályaorientációs napot iskolánkban. Számunkra is fontos, hogy segítsük tanulóink tájékozódását a szakmák világában. Évről évre próbálunk olyan foglalkozásokat bemutatni, amelyekkel szélesíthetjük látókörüket. Célunk, hogy saját elképzelésüknek megfelelően tudjanak hatékonyan dönteni a pályaválasztáskor.

Alsó tagozat programjai

Reggel 8 órakor minden osztály a saját tantermébe érkezett. Az első, második és harmadik osztályosok tanítójukkal szakmákkal kapcsolatos feladatlapokat oldottak meg, Mekk mester meséit és filmeket néztek a különböző foglalkozásokról. A negyedikes fiúk Vaskó Ferenc szülő előadását hallgatták meg a járműszerkezeti lakatos és járművezető munkájáról. Ez idő alatt a lányokat elvezettem a divatszakmába, ahol megtudták, hogy mi a tervezők és kivitelezők feladata. Tízórai után mind a négy osztály elsősegély bemutatón vett részt. Betekintést nyerhettek az életmentés gyakorlati folyamatába, sőt ki is próbálhatták az újraélesztést. Ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tisztjei keresőkutyákkal szemléltették a munkájukat. A csempészek lefülelését ügyesen végrehajtó kutyák valósággal lenyűgözték a gyerekeket.

A következő órában látogatást tettünk a faluban található műhelyekben. Az első és második osztályosok Papp István autószerelő műhelyét nézték meg. A harmadikosok a Postán jártak. Megfigyelték a postai dolgozók munkáját és levelet adtak fel, amit ők írtak. A negyedik osztállyal a Zöldkuckó boltban voltunk. Itt az eladók munkájáról kaptunk tájékoztatást. Miután visszaértünk az iskolába, Erdei Napsugár a méhész munkájáról mesét nekünk szemléltető eszközökkel. A délelőtt hamar eltelt, a gyerekek nagyon élvezték a programokat. Nem maradt időnk a Hogyan készült? videók megtekintésére, de másnap szünetekben az érdeklődési körének megfelelően azért még megnéztünk egy-két rövid filmet.

Murárikné Csonka Judit
tanító

Joomla templates by a4joomla