A 2018/2019. tanévben csatlakoztuk a Jobb veled a világ! alapítvány által létrehozott Boldog iskola programhoz. Jelenleg három osztályban tartunk boldogságórákat, harmadikban, negyedikben és hatodikban. A program olyan témákat dolgoz fel – például a hála, optimizmus, boldogító jó cselekedetek, megbocsátás, apró örömök élvezete, céljaink kitűzése és elérése -, amelyek segíthetik a gyerekek pozitív életszemléletének alakulását. A boldogságórák segítenek a mindennapi nehézségek, stressz, feszültségek leküzdésében, kezelésében, továbbá segít a feladatokkal szembeni magabiztosabb hozzáállásban.  

Jól fejlesztik a szociális készségeket, empátiakészséget, egymás iránti odafigyelést. Az órákat havonta egy alkalommal tartjuk osztályfőnöki illetve magyar irodalom órák keretében. Készítettünk már hálabefőttet, optimista tablókat a jövőről, hálakuponokat, „jó cselekedetek” listát, egymás hátára lapra írtunk pozitív tulajdonságokat, amelyeket megosztottunk egymással. Az órákon végzünk relaxációs gyakorlatokat, együttműködést serkentő, közösségfejlesztő játékokat. Minden alkalommal meghallgatjuk a hónap dalát, mely az adott témakörhöz kapcsolódik.

A gyerekek nagyon szeretik ezeket az órákat, mert sokat játszunk, tevékenykedünk. Nem kapnak osztályzatot, de értékeljük a munkájukat, amelyről pozitív megerősítést kapnak. Sőt ők is elmondhatják érzéseiket, viszonyulásukat, véleményüket. A boldogság egy tanulható képesség, nekünk pedig törekednünk kell ennek megtanítására.

Murárikné Csonka Judit
tanító

Joomla templates by a4joomla